Predsednica KUD Serafin Teuta R. Brumec 

Pozdrav

Matjaž Porovne, violina, in Katja Porovne Silič, kitara

Astor Piazzolla: Bordel 1900

Matjaž Porovne, violina, in Jan Sever, klavir

Jacob Gade: Ljubosumje

Violinist Matjaž Porovne je na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 2006 z odliko diplomiral v razredu prof. Primoža Novšaka, nato pa se je izpopolnjeval še na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu in na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. Med njimi velja omeniti prvo nagrado na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov in študentsko Prešernovo nagrado, ki ju je prejel kot član godalnega kvarteta Calisto. 

Bil je član orkestrov European Union Youth Orchestra in Gustav Mahler Jugendorchestra, s katerima je nastopil na pomembnih glasbenih festivalih (BBC Proms, Luzern Musik Festival …). V letih 2011–2012 je bil zaposlen v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, od leta 2012 pa je zaposlen v orkestru Slovenske Filharmonije.

Katja Porovne Silič je kitaro študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju. Študij je nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju pri prof. Brigitte Zaczek, kjer je leta 2000 z odliko zaključila študij. Kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka je prejela posebno priznanje »Würdigungspreis«, ki ga podeljuje avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo. V letih 1992, 1993 in 1994 je osvojila najvišja mesta na Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Uspešno se je udeležila tudi mednarodnih kitarskih tekmovanj v Avstriji, Italiji in Španiji, kjer je leta 1999 prejela več nagrad. 

Solistično in v komornih zasedbah koncertira doma in v tujini, med drugim tudi v okviru raznih koncertnih ciklov in glasbenih festivalov. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani na Akademiji za glasbo v Ljubljani poučuje kitaro in kitarsko komorno igro.

Pianist Jan Sever je svojo glasbeno pot začel pri petih letih. Pouk nižje in srednje glasbene šole je obiskoval v razredu prof. Marije Kocijančič na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana, kasneje pa s študijem nadaljeval na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Andreja Jarca. Skozi celotno obdobje šolanja se je dokazoval na številnih tekmovanjih in koncertih, tako solističnih kot tudi komornih. Je prejemnik prve nagrade državnega tekmovanja, študentske Prešernove nagrade ter mnogih drugih priznanj. Svoje znanje je ves čas dopolnjeval tudi na številnih seminarjih doma in v tujini. 

Trenutno deluje kot pedagog na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil vrsto let korepetitor in bil za svoje delo večkrat nagrajen (nagrada za korepetiranje TEMSIG ). Kot korepetitor je deloval tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Sodeluje z različnimi zasedbami in številnimi najboljšimi slovenskimi glasbeniki. Poleg klasične kariere se intenzivno posveča tudi drugim glasbenim žanrom, kot so tango, fusion, improvizacija. Je član različnih glasbenih skupin, kot so Marko Hatlak & Funtango, Moonlight Sky, Oxana & La Banda, Rojotango Orchestra itd.

Bratko Krivokapič, tenorski helikon, s Policijskim pihalnim orkestrom pod vodstvom Nejca Bečana

Igor Krivokapič: Koncert za tenorski helikon in pihalni orkester, 3. stavek

Bratko Krivokapič se je rodil 21. 10. 2001. Tenorski helikon je začel igrati pri desetih letih in se vpisal na nižjo glasbeno šolo Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, v razred prof. Igorja Krivokapiča. Leta 2016 je uspešno opravil sprejemni preizkus za srednjo glasbeno šolo in končal prvi letnik. Na svoji glasbeni poti je nastopal solistično in tudi komorno v devetih državah. Udeležil se je več mojstrskih tečajev pod vodstvom priznanih svetovnih umetnikov. Kot gostujoči umetnik je nastopil na več mednarodnih festivalih: v Atlanti, Moskvi, Schladmingu in Bloomingtonu (Indiana, ZDA) ter na koncertih v Latviji, Avstriji, Španiji, Nemčiji in Srbiji. Igral je v Ansamblu helikonov KGBL in v Pihalnem orkestru nižje glasbene šole KGBL, s katerim je v sklopu praznovanj ob 100-letnici rojstva Bojana Adamiča kot solist večkrat igral njegovo Rezervistovo uspavanko.

Pričujoči posnetek je s prireditve Operacija Helikon, ki je bila 19. 10. 2019 v Ljubljani. To je bil večer šestih praizvedb novih del štirih slovenskih skladateljev in dogodek, na katerem sta se prvič v svetovnem merilu solistično pred pihalnim orkestrom predstavili dve glasbili, ki sta na novo nastali leta 2006 in 2010 – sopranski in tenorski helikon.

Vidor Krivokapič, sopranski helikon, s Policijskim pihalnim orkestrom pod vodstvom Tomaža Habeta

Tomaž Habe: Sonata za mladost, 1. stavek

Vidor Krivokapič se je rodil 1. 4. 2003. Pri sedmih letih se je začel učiti sopranski helikon v razredu prof. Igorja Krivokapiča na KGBL in se ob tem izobraževal tudi na več mojstrskih tečajih. Maja 2011 je osvojil posebno prvo nagrado (100 točk) na 17. Mednarodnem tekmovanju trobil v Novem Sadu. Na začetku junija 2011 sta s starejšim bratom Bratkom pripravila prvi samostojni koncert v Geretsriedu na Bavarskem. Maja 2014 je kot do tedaj najmlajši gostujoči umetnik odigral solorecital na svetovni konferenci mednarodnega združenja tubistov v Bloomingtonu (Indiana, ZDA). 28. aprila 2015 je z bratom Bratkom ob spremljavi matere Katalin odigral celovečerni koncert v Subotici, junija istega leta pa še večkrat na mednarodnem glasbenem festivalu I.E.T. v Atlanti (ZDA). V letih 2016 in 2017 je odigral več samostojnih koncertov na Mozartovih družinskih dnevih v Polhograjski graščini, leta 2016 pa je igral tudi na dveh koncertih v Moskvi – novembra na povabilo Ruske akademije umetnosti. 

Pričujoči posnetek je s Koncerta generacij v septembru 2017, ob obletnici umetniškega delovanja Tomaža Habeta.

Ilonka Krivokapič, klavir

Anton Lajovic: Sanjarije

Edvard Grieg: Metuljček

Edvard Grieg: Nocturno

Ilonka Krivokapič je bila rojena 4. 9. 2007. Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana se uči klavir pri profesorici Damjani Cvetko. Udeležila se je tekmovanja TEMSIG 2016, kjer je na regijskem tekmovanju osvojila 2. mesto in zlato plaketo, na državnem tekmovanju pa je prav tako osvojila 2. mesto in zlato plaketo. Zlati plaketi pa je prejela tudi jeseni istega leta na Mednarodnem klavirskem tekmovanju »Aci Bertoncelj« v Velenju in decembra 2017 na Mednarodnem tekmovanju Ars Nova v Trstu. Velikokrat je nastopala na šolskih in izvenšolskih prireditvah, na klavirskih dnevih EPTA, na reviji glasbenih šol v Slovenski filharmoniji, na Mozartovih družinskih dnevih, v komorni zasedbi s svojima bratoma, na uličnem festivalu v Kranju. Snemala je za Pianoroom kot »Zlata pianistka« v letu 2016. Rada tudi komponira, poje in uspešno tekmuje v hip-hop plesu. Nekaj let se je učila igrati tudi pikolo.

Pričujoči posnetek je s koncerta Glasbene mladine Ljubljana v novembru 2018.

Mešani pevski zbor Musica viva Kranj – Primskovo

Benjamin Ipavec (France Prešeren): Zapuščena

Mojmir Sepe: Brez besed

Tomaž Habe (ljudska iz okolice Mengša): Krčmarji so zviti

Zborovodja: Jan Gorjanc

Klavirska spremljava: Lovro Frelih

Začetki Mešanega pevskega zbora Musica viva Kranj – Primskovo segajo v daljno leto 1946. Zbor od takrat neprekinjeno deluje in s svojim petjem bogati razne kulturne dogodke.

Vsako leto pripravi nekaj tradicionalni prireditev: samostojni recital ob kulturnem prazniku, celovečerni letni koncert, ki ga predstavi na več različnih lokacijah, ter božično–novoletni koncert. Poleg tega nastopa še na vrsti krajših prireditev.

V zadnjih letih je zbor sodeloval na raznih tekmovanjih v tujini – v Pragi, Veroni , Olomucu in dvakrat v Bratislavi. Konec oktobra 2018 se je udeležil mednarodnega  tekmovanja pevskih zborov Venezia in Musica v italijanskem mestu Sacile. Nastopil je v dveh kategorijah: Ljudska zborovska pesem in Mešani pevski zbori – prosti program ter si v obeh pripel srebrno priznanje.

V začetku novembra 2018 je zbor dobil novega zborovodjo. Z umetniškim vodenjem  se je spoprijel mladi harfist, skladatelj in dirigent Jan Gorjanc in na lanskem regijskem tekmovanju v Škofji Loki prejel priznanje za obetavnega mladega dirigenta.

Pričujoči posnetek je nastal na Reviji odraslih pevskih zborov marca 2020 v Cerkljah na Gorenjskem.

Mezzosopranistka Darja Resnik Debevc

Charles Gounod: Ave Maria

Glasba, glasba in še enkrat glasba je velika ljubezen Darje Resnik Debevc. Veliko let je kot pevka in solistka prepevala v zborih v Ljubljani in Kranju, nato pa se je odločila za samostojno glasbeno pot. Svoje pevsko znanje je kot mezzosopranistka izpopolnjevala pri profesorjih solo petja v Ljubljani. Petje podoživlja kot poseben dar, ki ga je vredno deliti z ljudmi, pa naj bo to slovenska ljudska pesem ali operna arija.

Tako kot na pričujočem posnetku, ko je s pesmijo obdarovala zlatoporočenca. Z Darjo je pela še Marija Jamnik, na klavinovi pa ju je spremljala Neža Konc.

Kulturno umetniško društvo Serafin že od
ustanovitve leta 1998 organizira Mozartove
družinske dneve – Festival ljubiteljev klasične
glasbe v Polhograjski graščini. Njegovo
dejavnost prepoznavajo tudi drugi, saj je leta
2011 prejelo Betettovo listino za vsestranski
prispevek k razvoju slovenske glasbene
kulture, njegova predsednica Teuta R. Brumec
pa je prejemnica priznanja občine Dobrova –
Polhov Gradec in zlate značke Javnega sklada
Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

 

Vizitka
Kulturno umetniško društvo Serafin
Ulica Vladimirja Dolničarja 2
1356 Dobrova
Davčna številka: 56658044
Matična številka: 1205382
TRR: SI56 6100 0001 5686 702,
Delavska hranilnica d.d.
email: kudserafin@yahoo.com

Mozartovi družinski dnevi bodo
do nadaljnjega potekali v virtualni obliki.

Naslednji, 212., bodo na sporedu v nedeljo, 21. 6. 2020.

Sofinancer prireditve:
Občina Dobrova – Polhov Gradec