Predsednica KUD Serafin Teuta R. Brumec 

Pozdrav

Polona Gantar, orgle

G. F. Händel: Prihod kraljice iz Sabe

iz oratorija  Salomon (priredba za orgle)

Josef Rheinberger: Andante iz Sonate v C-duru

Franz Schmidt: Aleluja

Polona Gantar je študirala in diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko na akademiji za glasbo v Ljubljani. Hkrati je študirala orgle (koncertno smer) na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu pri profesorju Klausu Kuchlingu in diplomirala z odliko. Leta 2003 je končala še magistrski študij orgel na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost na Dunaju; njen profesor je bil Peter Planyavsky. 

V obdobju študija in pozneje se je izpopolnjevala v Švici, Avstriji in na Nizozemskem, na številnih mojstrskih tečajih za orgle in improvizacijo, ki so jih vodili: Almuth Rössler, Olivier Latry, Jos van der Kooy, Peter Planyavsky, Michael Radulescu, Ewald Kooiman, Christoph Wolff in drugi.

Solistično nastopa doma in v tujini, sodeluje z najuglednejšimi pevskimi zbori Slovenije in nastopa v komornih sestavih s solopevci in instrumentalisti. Redno snema za arhiv in Založbo kaset in plošč RTV Slovenija, pri kateri sta izšli tudi zgoščenki z naslovoma Harfa drobnega dežja in Felix Mendelssohn – Bartholdy. Z različnimi slovenskimi zborovskimi sestavi je posnela še več drugih zgoščenk. V letih 2014, 2016 in 2018 je kot organistka sodelovala pri izdaji zgoščenk mednarodnega zbora Utopia – Reality Chamber Choir za norveško založbo Cantando Musikvorlag (dirigenta sta bila Ragnar Rasmussen in Urša Lah).

Je glasbena urednica na programu Ars Radia Slovenija in organistka v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani, kjer je tudi posebej za današnjo prireditev pripravila svoj nastop. 

In morda še tole: orgle so edini instrument, s katerim se doslej še nismo srečali na Mozartovih družinskih dnevih.

Vokalna skupina Aurora

Uroš Rojko: Sončnice 

Benjamin Britten: This Little Babe

iz A Ceremony of Carols

s harfistko Sofio Ristič

Michael Bojesen: Gloria 

Lojze Lebič: Poletje 

Zborovodkinja: Janja Dragan Gombač

Vokalna skupina Aurora iz Ljubljane deluje od leta 2011. Nastala je na pobudo bivših pevk Dekliškega zbora Aurora SVŠGL. Pevske navdušenke so se kalile in pridobivale izkušnje tudi v drugih pevskih sestavih. Z zborovodkinjo Janjo Dragan Gombač se Aurora z veseljem loteva zahtevnejših projektov z deli domačih in tujih skladateljev. Med drugim je izvedla koncert Letni časi, posvečen skladatelju Lojzetu Lebiču ob njegovem jubileju januarja 2015 v Slovenski filharmoniji.

Januarja 2017 je v okviru Sakralnega abonmaja nastopila s Ceremony of Carols B. Brittna v sodelovanju s harfistko Sofio Ristič. Septembra 2016 pa je s Ceremony of Carols nastopila na dveh koncertih v okviru festivalu Cori d’Europa v Ogleju. Od tam je današnji drugi posnetek. 

Aurora svojo kvaliteto potrjuje tudi na tekmovanjih. Leta 2016 je uspešno nastopila na mednarodnem tekmovanju Slovakia Cantat 2016, kjer je dosegla 1. mesto v kategoriji in zlato priznanje. Uspešna je bila tudi na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Riminiju v Italiji leta 2014 (2. mesto v kategoriji ženskih zborov). Na Sozvočenjih novembra 2016 pa je prepričala z nastopom ter prejela priznanje za izbor in obrazložitev programa. Od tam je današnji prvi posnetek.

V maju 2019 so se pevke pridno pripravile na 3. mednarodno zborovsko tekmovanje Aurora Cantat, ki je potekalo v Karlovcu in na katerem je nastopilo 30 mednarodnih zborov. Dekleta so s svojim nastopom osvojile 1. mesto in zlato priznanje v kategoriji klasične glasbe. Oglejte si dva utrinka z odra v Karlovcu (zadnja dva posnetka).

Zborovodkinja Janja Dragan Gombač je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Poleg vokalne skupine Aurora vodi tudi APZ sv. Cecilije. Pred tem je vodila tudi več drugih zbo-rov, največ uspehov pa je požela z že omenjenim Dekliškim zborom Aurora. Sodeluje tudi kot predavateljica na zborovskih seminarjih in kot članica strokovnih žirij na zborovskih revijah in tekmovanjih. Deluje kot glasbena pedagoginja na Srednji  vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana

Harmonikaši Glasbene šole Radovljica

Jan Štros, 5. razred, mentor Tomaž Cilenšek

J. A. Benda: Sonatina 

Janez Cerkovnik, 8. razred, mentor Tomaž Cilenšek

E. Sebastian: Aria

Špela Šemrl, 8. razred, mentor Gašper Primožič

J. Ph. Rameau: La Poule

R. Galliano: La Valse a Margaux 

Jure Krč, 6. razred, mentor Žan Legat

J. S. Bach: Dvoglasna invencija v a-molu, BWV 784 

A. Piazzolla: S’il Vous Plait

Šopek Avsenikovih z Jolando Ravnikar in prijatelji

Zvezde na nebu žare (Elza Budau)

Tam, kjer murke cveto (Ferry Souvan)

Ostanimo prijatelji (Marjan Stare)

Jolanda Ravnikar je glasbena ustvarjalka z izjemno življenjsko glasbeno šolo. Že tri leta zapored je za otroke z rakom soorganizirala glasbeno prireditev Pesem zate. Je tudi dolgoletna prostovoljka Onkološkega inštituta, kjer že nekaj let na »božični večer« samoiniciativno razveseljuje bolnike. Za izjemno prostovoljno delo je leta 2017 prejela državno priznanje iz rok predsednika republike Boruta Pahorja. Sicer pa pravi, da je glasba njeno življenje, z njo diha, živi, ustvarja in upa.

Predstavljamo delček s koncerta Avsenikove glasbe z Jolando Ravnikar in prijatelji, ki je bil v okviru 19. Festivala za 3. življenjsko obdobje oktobra 2019 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. To glasbo je Jolanda izbrala zato, ker je preprosto lepa in brezčasna. Iz vsake njene note se zliva ljubezen in ni čudno, da se dotakne vsakogar.

Jolando spremljajo njeni prijatelji:

pevka Nataša Zupan,

violinistke Ada, Darja, Marinka in Staša,

klarinetist prof. Slavko Goričar, tudi umetniški vodja ansambla,

harmonikar Bojan Metelko

in bobnar Majk Lapuh.

Kulturno umetniško društvo Serafin že od
ustanovitve leta 1998 organizira Mozartove
družinske dneve – Festival ljubiteljev klasične
glasbe v Polhograjski graščini. Njegovo
dejavnost prepoznavajo tudi drugi, saj je leta
2011 prejelo Betettovo listino za vsestranski
prispevek k razvoju slovenske glasbene
kulture, njegova predsednica Teuta R. Brumec
pa je prejemnica priznanja občine Dobrova –
Polhov Gradec in zlate značke Javnega sklada
Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

 

Vizitka
Kulturno umetniško društvo Serafin
Ulica Vladimirja Dolničarja 2
1356 Dobrova
Davčna številka: 56658044
Matična številka: 1205382
TRR: SI56 6100 0001 5686 702,
Delavska hranilnica d.d.
email: kudserafin@yahoo.com

Mozartovi družinski dnevi bodo predvidoma od jeseni naprej spet potekali v Polhograjski graščini.

Naslednji, 213., bodo na sporedu v nedeljo, 27. 9. 2020.

Sofinancer prireditve:
Občina Dobrova – Polhov Gradec