Spored

Tokratni Mozartovi družinski dnevi so v celoti posvečeni glasbenemu opusu prof. Igorja Dekleve, ki bo konec tega leta dopolnil 90 let. K odločitvi, da tako obeležimo ta njegov visoki življenjski jubilej, nas ni vodilo zgolj dejstvo, da si je za domovanje izbral Hruševo v Občini Dobrova – Polhov Gradec, temveč predvsem njegovo dolgoletno sodelovanje na naših prireditvah, ki se jih je udeleževal kot izvajalec, avtor ali pa kot obiskovalec. 

Današnji spored obsega 15 njegovih skladb za različne instrumente – med njimi je tudi en samospev –, ki jih bomo slišali v izvedbi od naj-mlajših učencev glasbene šole do priznanih akademsko izobraženih glasbenikov.

Vse najboljše, gospod profesor!

 

Letos bo visok osebni jubilej, devetdeseti rojstni dan, praznoval pianist, skladatelj in pedagog prof. Igor Dekleva. Rodil se je 30. decembra leta 1933 v Ljubljani. Leta 1959 je diplomiral iz klavirja na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu profe-sorja Janka Ravnika, nato pa je študij nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Münchnu v razredu profesorja Krika Then-Bergha. Kasneje se je med drugim izpopolnjeval v mojstrskih razredih v Sieni z Alfredom Cortotjem in Kvintetom Chigia-nom ter na Mozarteumu v Salzburgu s Carlom Zecchijem. Od leta 1967 je poučeval klavir in klavirski duo na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Kot solist je Igor Dekleva nastopil na več kot 1600 koncertih v večini evropskih držav, Južni in Se-verni Ameriki, Afriki in Aziji. Domače in tuje kon-certne dvorane je polnil tudi s soprogo Alenko, s katero sta več kot štiri desetletja nastopala kot Klavirski duo Dekleva in poskrbela za krstne izvedbe več kot 100 del slovenskih skladateljev.

Z nemškim, žal že pokojnim violinistom Michae-lom Grubejem, ki je igral na dragoceno Amatijevo violino, pa je več kot 20 let nepretrgoma sodeloval in koncertiral na vseh celinah.

Igor Dekleva se podpisuje pod več kot 600 skladb za zbor, komorne zasedbe in klavir, posveča pa se tudi pisanju didaktične literature. Med drugim je avtor izvirne slovenske klavirske metode z ljud-sko pesmijo kot osnovo, za kar je leta 1977 izdal tudi učbenik Dober dan, Ciciban. Nedolgo tega, leta 2022, pa je pri Založbi Bogataj izšla še njegova knjiga Klavirska tehnika, ki vsebuje izbor vaj s primeri iz klavirske literature.

Posnel je več samostojnih plošč ter zvočnih in video kaset, bil pa je tudi pobudnik, izvajalec in moderator dveh televizijskih serij Po belih in črnih tipkah – svetovna klavirska glasba iz leta 1975 in Slovenska klavirska glasba iz leta 1989.

Za svoje delo je naš jubilant prejel številne nagra-de in priznanja, nazadnje leta 2012 nagrado Repu-blike Slovenije za življenjsko delo na področju visokega šolstva, leta 2016 pa mu je Univerza v Ljubljani podelila naziv zaslužni profesor, emeri-tus Akademije za glasbo. Je tudi prejemnik pri-znanja za življenjsko delo Občine Dobrova – Polhov Gradec.

Leta 2006 je pri založbi DZS izšla njegova biogra-fija, ki jo je pod naslovom Živeti z glasbo napisal Franc Križnar.


Pozdravni nagovor

Nina Slana, direktorica Javnega zavoda Polhograjska graščina

Bor Bevc, v.d. direktorja Javnega zavoda Polhograjska graščina

Pizzicato mobile

Poetico

(In memoriam Michael Grube)

Matjaž Porovne, violina

Veverica

Binček in kos

Iris in Asya Kos, klavir štiriročno,

2., 3. razred GŠ Franca Šturma

Mentorica: Jelka Žugelj, prof.

Mlinček

Povestica o zvončkih

 

Ula Runovc in Ivana Bolčina,

klavir štiriročno, 6. razred

GŠ Franca Šturma

Mentorica: Jelka Žugelj, prof.

Mala suita za trobento in klavir

(krstna izvedba)

Apel

Allegro

Romanca

Tevž Lunar, trobenta, 4. razred

Pri klavirju: Katalin Péter

Mentor: mag. Franc Žugelj, prof.

Con fantasia

 

Sebastian Bertoncelj, violončelo

Julijana Peroša, akordeon

Humoreska

 

Nina Tomič, klarinet

Najdi čas!

(Samospev na besedilo

  1. Matere Tereze iz Kalkute)

Pia Brodnik, sopran

Pri klavirju: Katarina Peroša

Veselica

Klepetulje

Potrkavanje

Nejc in Neva Mastnak,

klavir štiriročno

Maškarada

Cerkljanski laufarji

Na pustno soboto

Črno-bela reduta

Koranti

Ta pustava

Zala Zgonc, klavir, 8. razred

GŠ Franca Šturma

Mentorica: Jelka Žugelj, prof.

Con brio

 

Duo Accordipiano

Julijana Peroša, akordeon,

  1. letnik magisterija na Akademiji za glasbo

Mentor: red. prof. Borut Zagoranski

Katarina Peroša, klavir,

  1. letnik magisterija na Akademiji za glasbo

Mentorica: zasl. prof. Dubravka Tomšič Srebotnjak

Kulturno umetniško društvo Serafin že od ustanovitve leta 1998 organizira Mozartove družinske dneve – Festival ljubiteljev klasične glasbe v Polhograjski graščini.

Njegovo dejavnost prepoznavajo tudi drugi, saj je leta 2011 prejelo Betettovo listino za vsestranski prispevek k razvoju slovenske glasbene kulture, njegova predsednica Teuta R. Brumec pa je prejemnica priznanja občine Dobrova –Polhov Gradec in zlate značke Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Vizitka

Kulturno umetniško društvo Serafin

Ulica Vladimirja Dolničarja 2,
1356 Dobrova
Davčna številka: 56658044
Matična številka: 1205382
TRR: SI56 6100 0001 5686 702,
Delavska hranilnica d.d.
email: kudserafin@yahoo.com

Naslednji, 241. Mozartovi družinski dnevi bodo v nedeljo, 22.10.2023.

Sofinancer prireditve:

Občina Dobrova – Polhov Gradec