Predsednica KUD Serafin Teuta R. Brumec

Pozdrav

Bogdan Oražem, župnik v Polhovem Gradcu

Praznična misel

Oktet Oremus

Ljudska iz Sel, harm. France Cigan: Liepa roža Mati božja

Martin Železnik: Moja tiha sreča (France Gačnik)

Oktet Oremus sestavljajo duhovniki Andrej Župan, župnik v Radovljici, Sebastjan Likar, župnik v Šmartnem pod Šmarno goro, Marko Čižman, župnik v Podutiku, Janez Avsenik, župnik v Mengšu, Martin Zlobko, kaplan v Zavodu svetega Stanislava, Bogdan Oražem, župnik v Polhovem Gradcu, Marjan Lampret, župnik v Breznici in Janez Rihtaršič, župnik v Mirni Peči. Oktet deluje pod umetniškim vodstvom Damijane Božič Močnik, prepevati pa je začel v letu 2006.

Pobuda zanj je prišla iz avstrijske Koroške, ko si je Jože Kopeinig zaželel, da bi ob praznovanju stoletnice duhovniške zveze Sodalitas zapel duhovniški pevski sestav iz Slovenije. Obrnil se je na nadškofa Urana, nadškof naprej na duhovnika Marjana Lampreta, ta pa je nabral še sedem navdušencev. Po nastopu, ki naj bi bil zgolj enkraten dogodek, se je zgodilo, da to ni bil zadnji. Poiskali so si ime Oremus, ime, ki izkazuje, da je petje za duhovnika najprej molitev.

Po sedmih letih pevskega druženja, ko so s petjem in pričevanjem razveseljevali poslušalce v številnih župnijah doma, v zamejstvu in po svetu, v letu 2010 pa izdali tudi prvo zgoščenko Cerkveno leto s pesmijo, je leta 2013 prišel čas za zgoščenko s sakralnimi in domovinskimi skladbami Oremus za domovino.

In kako člani okteta prepletajo duhovništvo in petje? »Naši nastopi niso koncerti, temveč pričevanje. Pričevanje o Božjem klicu, Božji ljubezni in sinovski vdanosti slovenstvu.« Tako pravi osem pevcev, na nastopih vedno odetih v elegantno črnino. Talar je namreč del njihovega pričevanja. »Obleka je zunanje znamenje tega, kar smo: smo duhovniki in zato duhovniški oktet. Talar je naša službena obleka. Tisti, ki z veseljem živi svoj poklic, jo tudi s ponosom nosi.«

Pričujoči posnetek je nastal v postnem času leta 2019 na nastopu v cerkvi sv. Trojice v Ljubljani.

Violončelist Leonard Razboršek 

Johann S. Bach: Suita št. 1 v G-duru
Sarabanda in Gigue

Gabriel Fauré: Elegija
Klavirska spremljava: Hermina Hudnik

Štirinajstletni violončelist Leonard Razboršek je večkratni zmagovalec državnih in  mednarodnih tekmovanj mladih glasbenikov, kot so Svirel, Slovenija (2014, 2015, 2016, 2017); Euritmia, Italija (2014, 2015, 2016); A. Janigro, Hrvaška (2016); R. Matz, Hrvaška (2016); Temsig, Slovenija (2015, 2018); Petar Konjović, Srbija (2019). V letu 2020 pa je prejel 3. nagrado (A. Janigro, Hrvaška), zlato plaketo z godalnim kvartetom (Temsig, Slovenija) ter bil finalist mednarodnega čelističnega temovanja Anna Kull (Gradec, Avstrija).

V osmih letih izobraževanja je prejel trinajst prvih nagrad, deset posebnih nagrad strokovne komisije, naziv lavreat tekmovanja ter bil kar štirikrat ocenjen z maksimalno oceno 100 točk.

Violončelo se je začel učiti pri prof. Kseniji Trotovšek Brlek, sedaj pa šolanje nadaljuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Karmen Pečar Koritnik. Svoje znanje je že izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri priznanih čelistih, kot so Reinhard Latzko, Dragan Đorđević, Giovanni Gnocchi, Marco Testori in Igor Mitrović.

Kot solist se je večkrat predstavil z Godalnim orkestrom Glasbene šole Ljubljana Moste – Polje ter z Obalnim komornim orkestrom. Je tudi član ansambla violončelov Cello Attacca, s katerim nastopa v okviru Festivala Bled.

Prvi posnetek je z mednarodnega tekmovanja violončelistov Anna Kull v Gradcu februarja 2020, drugi pa z Revije glasbenih šol v dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani 6. 3. 2020.

Pianistka Manca Udovič

W.A. Mozart: Dvanajst variacij na pesem Ah, vous dirais-je, Maman

Manca Udovič je mlada slovenska pianistka, rojena v Ljubljani. V zadnjih petnajstih letih svojega glasbenega delovanja je nastopila na mnogih koncertih, prireditvah in tekmovanjih. Po končani nižji glasbeni šoli, kjer je bila njena mentorica profesorica Magda Dimnik Kryžanowski, se je vpisala na jazz oddelek Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Leta 2010 je uspešno maturirala in bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Zagrebu, v razred profesorja Veljka Glodića, kjer je oktobra 2016 tudi uspešno magistrirala.

Manca je dobitnica zlate in srebrne plakete na Državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Leta 2004 je gostovala v Pragi. Večkrat je sodelovala s slovenskim skladateljem Igorjem Deklevo in na RTV Slovenija posnela tudi njegovo Suito v barvah. V letih 2007 in 2008 je sodelovala na Sligo Jazz Projectu na Irskem, leto pozneje pa je svoje znanje nadgrajevala na poletni šoli pri profesorju Matthewu Nicholu z Univerze v Berkeleyju. Kasneje se je udeležila seminarjev pri uglednih profesorjih kot so Eugen Idnjic, Kemal Gekić in Vladimir Tropp.  Leta 2014 je na mednarodnem tekmovanju Vittoria Caffa Righetti Prize v Italiji osvojila drugo nagrado. Manca je leta 2013 ustanovila svoj jazz kvartet, ki poleg jazz standardov izvaja tudi njeno avtorsko glasbo. 

Zadnjih nekaj let se posveča tudi klasičnemu komornemu muziciranju. Od leta 2013 igra v triu Cassiopeia, ki deluje pod mentorskim vodstvom profesorja Saše Nestorovića. Leta 2014 je trio osvojil prvo nagrado na Hrvaškem državnem tekmovanju komornih skupin v Opatiji, leto kasneje pa srebrno plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel. Istega leta je zasedba nanizala niz uspešnih koncertov v Zagrebu. Decembra 2016 je trio Cassiopeia odigral niz razprodanih koncertov v Koprivnici, Zagrebu, Ljubljani in Jastrebarskem.  Manca je sodelovala tudi z mnogimi slovenskimi big bandi, kot so  bb Zmaji, bb KGB Ljubljana, bb Grosuplje, bb RTV Slovenija. Je tudi članica glasbeno-plesne skupine Akordika.

Na pobudo režiserja Jadrana Sterleta je napisala glasbo za dokumentarni film Samo ta glas imam, ki je bil premierno predvajan oktobra leta 2013. 

Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in s člani Baročnega ansambla Ljubljana
Dirigent: Sebastjan Vrhovnik

Janez Krstnik Dolar: Salve Regina
Solisti: Polona Plaznik, sopran; Anja Šinigoj, mezzosopran; Gregor Ravnik, tenor; Lucas Somoza Osterc, bariton

Domenico Scarlatti: Te Deum à 8 (ambrozijanska hvalnica)

Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana je bil ustanovljen leta 1891 in se ponaša z neprekinjeno tradicijo ustvarjanja tako na področju a cappella programa kot vokalno-instrumentalnih koncertov slovenskih in tujih skladateljev. V sestavu, ki se je oblikoval leta 2017 in ga vodi dirigent Sebastjan Vrhovnik, pojejo izkušeni pevci iz vse Slovenije, ki nadaljujejo bogato tradicijo zbora z izvajanjem vokalno-instrumentalnega repertoarja različnih glasbenih obdobij. Pevce druži ambicija po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni in sodelovanju z uveljavljenimi profesionalnimi glasbeniki.

Dirigent zbora Sebastjan Vrhovnik se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom izr. prof.  Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je kot docent za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka. Repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

Pričujoči posnetek je s koncerta DIXIT, dvorana Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, julij 2020.

Kulturno umetniško društvo Serafin že od ustanovitve leta 1998 organizira Mozartove družinske dneve – Festival ljubiteljev klasične glasbe v Polhograjski graščini.

Njegovo dejavnost prepoznavajo tudi drugi, saj je leta 2011 prejelo Betettovo listino za vsestranski prispevek k razvoju slovenske glasbene kulture, njegova predsednica Teuta R. Brumec pa je prejemnica priznanja občine Dobrova –Polhov Gradec in zlate značke Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Vizitka

Kulturno umetniško društvo Serafin

Ulica Vladimirja Dolničarja 2,
1356 Dobrova
Davčna številka: 56658044
Matična številka: 1205382
TRR: SI56 6100 0001 5686 702,
Delavska hranilnica d.d.
email: kudserafin@yahoo.com

Naslednji, 219. Mozartovi družinski dnevi bodo v nedeljo, 25. 4. 2021.

Sofinancer prireditve:

Občina Dobrova – Polhov Gradec