Play Video

Teuta R. Brumec, predsednica KUD Serafin

Pozdrav

Play Video

p. Vid Lisjak, frančiškan

Praznična misel

Play Video

Violončelist Sebastian Bertoncelj

F. Gruber: Sveta noč
J. S. Bach: Courante in Sarabande iz Suite št. 1 za violončelo solo v G-duru
J. S. Bach: Sarabande iz Suite št. 2 za violončelo solo v d-molu
E. Elgar: Pozdrav ljubezni

Pri klavirju: prof. Maja Klinar

Sebastian Bertoncelj (1992) je reden gost na domačih in tujih odrih pa tudi na naših prireditvah, ko v predbožičnem času praznuje rojstni dan. Po dolgoletnem študiju pri prof. Milošu Mlejniku na ljubljanskem Konservatoriju in Akademiji za glasbo se je izpopolnjeval še v Stuttgartu pri Conradinu Brotbeku, Luzernu pri Christianu Poltéri in Solnogradu pri Enricu Bronziju, pri čemer ga je velikodušno podpirala Fundacija Viktoria.

V preteklosti se je koncertno udejstvoval z orkestri Slovenske filharmonije, RTV Slovenija, Akademije za glasbo in Festivala Bled. Veliko je nastopal tudi kot solist in se intenzivno posvečal komorni glasbi v najrazličnejših projektih. Poleg številnih prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih je prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo ter nagrade Yamahinega glasbenega sklada.

Kot predan pedagog znanje mlajšim generaci jam vsako leto predaja v okviru poletne šole Ars longa, vita brevis, od septembra 2019 pa poučuje tudi na glasbeni šoli v Slovenski Bistrici ter glasbeni šoli in glasbeni gimnaziji v Celju.

Glasbena skupina (bend) Blackout

Na soncu
Sladka kot med
Mamma Mia

Blackout je glasbena skupina štirih prijateljev, ki jih vseskozi povezuje glasba. Preden so se odločili skupaj ustvarjati v bendu, so igrali že v raznih šolskih orkestrih. Izvajajo raznoliko glasbo, od popa do rocka. Na začetku so imeli v zasedbi samo kitaro, bas ter bobne in saksofon, kasneje pa so ugotovili, da bi potrebovali še kakšen vokal. Sedaj so skupaj že dve leti; ustvarjajo svojo glasbo, pri tem pa se zgledujejo po svojih vzornikih. 

Skupino sestavljajo Luka Ipavec, kitara; Miha Rep, bas; Neža Tuma, vokal; Ian Baumgartner, saksofon, bobni.

Play Video

Ženski pevski zbor Florence
Zborovodja: Karlo Ahačič

C. Franck: Panis angelicus (Tomaž Akvinski)
W. A. Mozart: Jutranja
Gorenjska ljudska: Na Gorenščem je fletno

Ženski pevski zbor Florence je spomladi leta 1995 ustanovil učitelj glasbene umetnosti in zborovodja Karlo Ahačič, pomembno vlogo pri oblikovanju zbora pa sta imela tako Zveza šoferjev in avtomehanikov Dolomiti Ljubljana kot tudi Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana (DMSBZT). To je leta 1996 zbor sprejelo pod svoje okrilje kot stanovski zbor ljubljanskih medicinskih sester. Zbor je prvič nastopil v sezoni 1995/1996 v avli Kliničnega centra Ljubljana.

Pevke in dirigent svojo zvočno podobo gradijo že 25 let tako na vajah in v vsakoletni zborovski šoli (Bohinj, Fiesa) kot tudi na številnih nastopih (Celje, Postojnska jama, Celovec, Bohinj, Murska Sobota …) Zbor se redno udeležuje revije Ljubljanski zbori, sodeluje na številnih prireditvah, tudi DMSBZT Ljubljana, in organizira samostojne koncerte.

V zadnjem obdobju zbor doživlja kadrovsko in programsko prenovo, tako da manj nastopa, veliko časa pa posveča obvladovanju pevskih veščin in pridobivanju novih članic. ŽePZ Florence, ki nosi ime po prvi medicinski sestri Florence Nightingel, je ob praznovanju 20. obletnice prejel srebrno jubilejno priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Pevke in zborovodja izbirajo pester pesemski program, ki obsega tako ljudske pesmi kot tudi vokalno glasbo slovenskih in tujih skladateljev ter slovenske in tuje popularne pesmi.

Težave, ki jih v letošnjem letu povzroča covid-19, so praktično prekinile delo zbora, hkrati pa izvedbo slavnostnega koncerta ob 25. obletnici delovanja »zadržale« v notnih mapah. Zato naj bo današnji izbor pesmi predstavitev različnih generacij pevk, ki so v petindvajsetih sezonah sodelovale v ŽePZ Florence.

Play Video

Duo Michael Grube, violina – Igor Dekleva, klavir

J. S. Bach / Ch. Gounod: Ave Maria
G. Tartini: Vražji trilček
G. Tartini: Capriccio št. XIV

Posneto leta 1992.

Michael Grube se je začel učiti violino s štirimi leti pri svojem očetu. Šolanje je nadaljeval pri prof. Maxu Rostalu in prof. Henryku Szeryngu. Poleg violine je študiral tudi muzikologijo in kompozicijo. Bil je solist številnih simfoničnih in komornih orkestrov, delal je s priznanimi dirigenti. Solistično je koncertiral v vseh večjih glasbenih centrih v 98 državah na vseh kontinentih, prav tako je vodil violinske tečaje in bil predsednik žirije 8. Mozartovega tekmovanja za godala v ZDA. Veliko je snemal za radio, televizijo, film in seveda zgoščenke. Povsod, kjer je nastopil, so ga spremljale odlične kritike, ki so poudarjale njegovo lahkotnost igranja ter neposrednost in toplino njegovega muzikalnega podajanja.

Michael Grube igra na dragoceno Amatijevo violino.

Igor Dekleva, pianist, glasbeni pedagog, skladatelj in univerzitetni profesor, je prejemnik nagrade mesta Ljubljane za izjemen solistični klavirski opus. Leta 2012 je prejel nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo na področju visokega šolstva, leta 2016 pa mu je Univerza v Ljubljani podelila naziv zaslužni profesor, emeritus Akademije za glasbo. Je tudi prejemnik priznanja za življenjsko delo Občine Dobrova – Polhov Gradec. Z nemškim violinistom Michaelom Grubejem je več kot 20 let nepretrgoma sodeloval in koncertiral na vseh celinah.

Kulturno umetniško društvo Serafin že od ustanovitve leta 1998 organizira Mozartove družinske dneve – Festival ljubiteljev klasične glasbe v Polhograjski graščini. Njegovo dejavnost prepoznavajo tudi drugi, saj je leta 2011 prejelo Betettovo listino za vsestranski prispevek k razvoju slovenske glasbene kulture, njegova predsednica Teuta R. Brumec pa je prejemnica priznanja občine Dobrova – Polhov Gradec in zlate značke Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Vizitka
Kulturno umetniško društvo Serafin Ulica Vladimirja Dolničarja 2 1356 Dobrova Davčna številka: 56658044 Matična številka: 1205382 TRR: SI56 6100 0001 5686 702, Delavska hranilnica d.d. email: kudserafin@yahoo.com

Naslednji, 216. Mozartovi družinski dnevi bodo na sporedu v nedeljo, 31. 1. 2021.

Sofinancer prireditve:
Občina Dobrova – Polhov Gradec